Vragen over tekorten bij de WSD

Vragen over tekorten bij de WSD

Combinatie95 heeft vragen gesteld over de mogelijke tekorten die vanaf 2020 bij de WSD kunnen ontstaan. De WSD is een zeer gewaardeerde partner van de gemeente Boxtel, samen helpen ze  mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk. Nu dreigt er echter een financieel tekort. De jaarlijkse gemeentelijke gelden zijn vanaf 2020 niet meer voldoende om alle werkzaamheden uit te voeren. Combinatie 95 maakt zich zorgen over deze onverwachte tegenvaller voor de gemeentelijke financiën en wij hebben daar de volgende vragen over gesteld:

Geacht College,

Combinatie95 is verrast door de berichtgeving in het Brabants Dagblad van 5 januari 2019 betreffende de WSD. In het artikel wordt een structureel tekort van €1,3 miljoen aangekondigd vanaf 2020. Na eerder geconfronteerd te worden met enorme tekorten bij de jeugdbudgetten worden we nu weer met mogelijke nieuwe forse tekorten in het Sociaal Domein geconfronteerd.

In de gemeenteraad wordt regelmatig over de WSD gesproken. De Kadernota van de WSD staat op de agenda van de gemeenteraad op 26 februari en op 7 mei volgt dan de begroting 2020 en het jaarverslag van deze organisatie.

Echter begin februari gaat de gemeenteraad van Boxtel aan de slag met de gemeentelijke Kadernota 2020. Hierbij zal er op de mogelijke tekorten moeten worden voorgesorteerd. De gevolgen kunnen voor de gemeente Boxtel enorm zijn.

Op de volgende vragen willen we daarom graag een antwoord.

  1. Is het college op de hoogte van de mogelijke tekorten? Zowel wat betreft de hoogte en de oorzaak ervan als het gegeven dat het wel/geen structureel karakter heeft?
  2. Zijn er al serieuze stappen gezet om deze negatieve ontwikkeling om te buigen?
  3. Welke invloed voorziet u dat deze tekorten hebben op onze meerjarenbegroting?
  4. Waarom is de gemeenteraad nog niet op de hoogte gesteld van deze zorgwekkende ontwikkeling?

Het eerste jaar kan de WSD de benodigde gelden blijkbaar uit de eigen forse buffer financieren. Daarna is dat niet meer mogelijk vanwege provinciale regels.

  1. Wat zijn de provinciale regels betreffende het aanvullen van tekorten uit eigen reserves?

De buffer van de WSD is opgebouwd uit door de gemeenten aan de WSD uitgekeerde gelden.

  1. Waarom moeten gemeentes dan opnieuw extra betalen?
  2. Is de gemeente van plan, om samen met de andere deelnemende gemeenten, bij de provincie er op aan te dringen dat tekorten voor langere tijd opgevangen kunnen worden vanuit het weerstandsvermogen van de WSD. Dat geeft meer tijd tot nieuwere businessmodellen te komen, zonder dat er direct geld bij moet vanuit de gemeenschap.

Graag horen wij van u.

Fractie Combinatie95

Joep Schalkx

Ineke van Giersbergen (woordvoerder)

Stefan de Nijs

Lola Nouwens

Katelijne van Thiel

Over de auteur

administrator