Verkiezingsdebat Liempde

Verkiezingsdebat Liempde

Op vrijdag 29 december jl. werd het eerste verkiezingsdebat gehouden. In de Serenade in Liempde. Alle lijsttrekkers waren aanwezig. Namens Combinatie95 nam Peter van de Wiel deel aan het debat. Onder leiding van Geert Hoes werd er gediscussieerd over diverse stellingen. Hieronder bespreken wij de inbreng van Combinatie95 op een aantal van deze stellingen.

Stelling: De 30 km zone in Liempde moet zodanig ingericht worden.
Combinatie95 vindt het als eerste belangrijk dat het fysiek herkenbaar is dat je een 30 km zone inrijdt. Die duidelijkheid ontbreekt nu. Wij zijn geen voorstander van een woud aan drempels en andere belemmeringen. Houdt meer rekening met kwetsbare weggebruikers zoals fietsers, kinderen en minder validen. Betere handhaving is nodig maar zal altijd ondersteunend zijn.

Stelling: Vrachtverkeer mag niet door de kom van Liempde.
Doorgaand vrachtverkeer mag onder geen voorwaarde door het dorp. Combinatie95 is daarom blij met de aanpak van de kruising Roderweg-Barrierweg door SPPiLL. Er moet ook een gesprek plaatsvinden met Meijerijstad over de route van vrachtwagens die nu nog via Liempde naar de A2 rijden. Het centrum moet wel bereikbaar blijven, ook voor verhuiswagens en leveranciers.

Stelling: Liever niet duurzaam bouwen dan duurzaam niet bouwen.
Bouwen moet topprioriteit zijn. Duurzaamheid is geen belemmering om te bouwen. Sowieso moeten we vanaf 2020 energieneutraal bouwen. Meerkosten worden door wegvallen van energielasten snel terugverdiend.

Stelling: Duurzaamheid is meer dan energieneutraal. Energieneutraal in Liempde mogelijk via collectieve aanpak.
Duurzaamheid gaat over solidariteit tussen mensen, aandacht voor groen/biodiversiteit en verantwoord ondernemen. Een brede uitvoeringsagenda is na een zeer zorgvuldig traject door vooral inwoners opgesteld. Iedereen beseft dat we niet op de oude voet door kunnen. Energieneutraal is noodzaak en zal onze wereld veranderen. Draagvlak is eerste vereiste en daarom gaat Combinatie95 graag het gesprek met inwoners aan over de ingrijpende mix van maatregelen die nodig is (windmolens, zonnevelden, biomassa). We kunnen niet blijven afschuiven/uitstellen maar zullen gezamenlijk tot een aanpak moeten komen. Daarbij moeten we nieuwste ontwikkelingen nauwlettend volgen en waar mogelijk al toepassen.

Stelling: Vrijwilligerswerk moet meer beloond worden door de gemeente.
Vrijwilligers zijn de smeerolie van een gemeenschap. Beloon vrijwilligers vooral door ze minder lastig te vallen met regeltjes. Door je als gemeente niet overal mee te willen bemoeien en verantwoordelijkheden over te dragen. Liempde heeft bewezen dat dit tot heel mooie resultaten leidt.

Over de auteur

administrator