Vuilnisbakken en afvalcontainers

Vuilnisbakken en afvalcontainers

Tijdens de raadvergadering van 24 januari 2023 heeft Combinatie95 vragen gesteld over vuilnisbakken en afvalcontainers op openbare plekken. De reden daarvoor is dat we met enige regelmaat vuilnisbakken zien die uitpuilen van het afval en containers waar vuil naast geplaatst wordt. Als voorbeeld hebben we de afvalbakken aangegeven in het centrum van Boxtel (rond de Markt), de Molendijk bij de kano-uitstapplaats aan de Dommel, het Liegebenkske bij de jeu-de-boules plaats aan de Kasterensestraat. Voor de PMD-containers (plastic) hebben we de Oude dijk in Liempde en de parkeerplaats bij de scouting in Boxtel benoemd.

Op zich mooi dat mensen hun afval naar deze locaties brengen, maar als dit naast de daarvoor bestemde voorzieningen gebeurt, is dat naar onze mening om een aantal redenen onwenselijk. Denk hierbij aan uitstraling, geur, ontstaan van zwerfafval door verwaaiing en het aantrekken van dieren, die daar niet gewenst zijn.

Uit de beantwoording van de wethouder blijkt dat de gemeente hier wel scherp op is, maar dat het altijd beter kan. Van de afvalbakken en containers is in beeld hoe vaak ze vol zijn en worden dan ook regelmatig geleegd, veelal een paar keer per week. Als tip gaf hij mee om te melden als er een bak vol is. Het handigste kan dit met de FIXI-app. De bak wordt dan zo snel mogelijk geleegd.

In onze dorpen zijn er ook veel inwoners die graag een handje helpen met het schoon houden van hun buurt. Zij worden door de gemeente ondersteund met speciale afvalzakken en prikstokken. Als je hier ook een steentje aan wilt bijdragen kun je je melden bij het servicepunt openbare ruimte.

Over de auteur

administrator