Woningtoewijzing aan “eigen” starters

Woningtoewijzing aan “eigen” starters

Je zult maar jong zijn en op zoek zijn naar een huis in Liempde, Esch, Lennisheuvel of Boxtel.

Je wilt graag een volgende stap zetten in je leven, maar je grijpt steeds mis. Woningen zijn te duur, je wordt overboden, huurhuizen gaan naar buitenstaanders of als er een betaalbare woning wordt gebouwd deze wordt gekocht door iemand van buiten de gemeente. Dit is ontzettend frustrerend.

Als Combinatie95 hebben we met veel Boxtelse jongeren gesproken en horen we deze geluiden vaak, te vaak. We zien dat starters op de woningmarkt het ontzettend lastig hebben.

Dat is ook de reden dat we eerder een notitie opgesteld hebben met mogelijkheden om starters een betere kans te geven op een eigen stek. We hebben daarbij gekeken naar de betaalbaarheid, het aantal locaties, versnellen van procedures en de toewijzing aan “eigen” inwoners. We schreven toen dat we kansen zien met de vernieuwing van de huisvestingswet.

Dat blijkt nu te kloppen. De nieuwe wet is vorige week door de tweede kamer aangenomen en geeft gemeenten de mogelijkheid om betaalbare nieuwbouwwoningen, zowel huur als koop, voor een flink deel toe te wijzen aan “lokaal gebondene”, die lastig aan eigen woonruimte kunnen komen. De gemeente kan dan dus lokaal, zelfs op dorpsniveau, bepalen dat starterswoningen ook daadwerkelijk bij de lokale starters terechtkomen. Zo zou een Liempdenaar in Liempde voorrang kunnen krijgen en een Esschenaar in Esch. Je kunt hier als gemeente de benodigde en gewenste invulling aangeven.

We steken er als gemeente enorm veel energie in om goedkope huizen te realiseren. Dit doen we omdat daar de lokale behoefte ligt. Combinatie95 vindt dat we deze dan ook voor een flink deel bij die lokale doelgroepen, met name onze starters, terecht moeten laten komen. Dit is dan ook de reden dat we tijdens de raadsvergadering van 4 juli een motie ingediend hebben om dit voor onze dorpen en starters te realiseren.

Maar wat schetst onze verbazing? Combinatie95 kreeg alleen bijval van PvdA/GL en het CDA. Waar de landelijke politiek de problematiek ziet en daar instrumenten voor aanreikt, ziet een groot deel van de lokale politiek dit niet. Zo ontzettend frustrerend.

Maar we geven niet op. Combinatie95 zal blijven hameren op, en zoeken naar mogelijkheden om starters te helpen. Daar kun je op rekenen.

Over de auteur

administrator