Visie Zon en Wind vastgesteld

Visie Zon en Wind vastgesteld

Tijdens de raadsvergadering van 22 september is de Visie zonne- en windenergie vastgesteld; een belangrijke visie die we van harte ondersteunen. Het vormt hèt startschot om echt aan de slag te gaan. Initiatiefnemers kunnen nu namelijk bij de gemeente voorstellen indienen voor zonnevelden. Klimaatwetenschappers zijn het er over eens: we moeten heel snel aan de slag met meer duurzame energie om verdere opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken.

Volgens de gangbare definitie betekent energieneutraal: per jaar net zoveel energie opwekken als het verbruik. Dat is iets anders dan CO2 neutraal want dat betekent dat je netto per jaar geen broeikasgas uitstoot en dat is nog moeilijker te realiseren. Het is wel zo dat door meer duurzame energie er minder CO2 uitstoot is.

Boxtel heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal (BEN2030) te zijn en daarvoor is allereerst veel energiebesparing en zonnepanelen op daken nodig. Nou kunnen we energiebesparing en zon op dak niet afdwingen en dat wil Combinatie95 ook niet. Gelukkig levert het nog steeds veel geld op. Een gemiddeld gezin met een B-, C- of D-label woning kan op dit moment zo’n 600 euro per jaar besparen door hun woning energieneutraal te maken. Maar zelfs als iedereen dat zou doen is het nog niet voldoende; zonnevelden en windenergie zijn ook nodig en daarvoor is deze visie nodig. En de vaststelling is het startschot om echt aan de slag te gaan.

BEN2030 is een flinke ambitie maar wel degelijk haalbaar ook met 5% toename met Esch er bij. De uitgangspunten van het scenario onderzoek zijn wat dat betreft te pessimistisch.

Zo is 75% van het Boxtelse finale energieverbruik vervoer en verwarming. Door elektrische auto’s en verwarmen met restwarmte en warmtepompen komen we al uit op een potentiële  energiebesparing van 56%, nog los van isolatie, zuinige apparatuur en LED verlichting. Men rekent met een besparingspotentieel van 30% en dat is blijkbaar gebaseerd op CO2 uitstoot maar daar gaat hier niet over. Het gaat over energiebesparing en dan is 50% veel realistischer.

Het Boxtels grondgebied is 64 km2 en volgens het CBS is daarvan ruim 36 km2 agrarische grond. Zo’n 9 km2 daarvan valt binnen natuurgebied en daar zijn geen zonnevelden toegestaan. De opbrengst van zonnepanelen is nu al beduidend hoger dan waarmee is gerekend in het scenario onderzoek en dat wordt ieder jaar zelfs nog wat meer. Zonnevelden kunnen daarom aanzienlijk meer opbrengen ook bij een nette inpassing met oog voor biodiversiteit. Gelukkig maar want windenergie is een stuk lastiger. Er is veel weerstand tegen en er zijn ook weinig geschikte plaatsen. Op zich wel jammer want wind en zon vullen elkaar goed aan. Ze hebben slechts 3% overlap qua piekvermogen en dan kun je het elektriciteitsnet beter benutten.

Bij de huidige stand van de techniek kunnen we, bijvoorbeeld, met 2 km2 zonnevelden en 6 windmolens energieneutraal worden. Belangrijk om te beseffen is dat zonnevelden en windmolens niet voor de eeuwigheid zijn. Voor een rendabel project is een looptijd van 15 jaar nodig en daarna komt de ruimte weer vrij, bijvoorbeeld voor nieuwe natuur. Dat kan ook echt omdat het rendement van wind en zon nog steeds wat verbetert en het ruimtebeslag in de toekomst dus zal afnemen. Vraag: Speelt de gemeente hier al op in door samen met het Groen Ontwikkelfonds Brabant te kijken waar versnipperde natuur verbonden kan worden met tijdelijke zonnevelden?

Boxtel wil nu beginnen met 0,5 km2 oftewel 50 ha. zonnevelden. Onze buren Meierijstad lopen voor en hebben al aanvragen ontvangen voor in totaal 800 ha! Heel begrijpelijk want zonnevelden leveren veel op. Naast schonere lucht en minder CO2 uitstoot ook veel geld: een rendement van 7 à 8%, gegarandeerd, en dat 15 jaar lang. Goed dat de gemeente eist dat die opbrengst voor minimaal 50% aan onze burgers ten goede moet komen. Combinatie95 vraagt zich wel af hoe mensen met een kleine beurs hier ook van kunnen profiteren? Het toevoegen van 2 experts met energieproject ervaring aan de werkgroep WUBBB is verstandig. De WUBBB zal een advies uitbrengen aan het College en die bepaalt de voorkeursvolgorde. Combinatie95 vindt wel dat onze burgers ook inspraak moeten hebben.

Over de auteur

administrator