Benut de Zilveren Kracht!

Benut de Zilveren Kracht!

Gisteravond organiseerde KBO Boxtel-Liempde-Esch op perfecte wijze het eerste verkiezingsdebat in Boxtel. Désiré van Laarhoven vertegenwoordigde als lijstrekker en kandidaat-wethouder Combinatie95 en presenteerde met verve onze ideeën:

“De ouderen vormen een essentieel deel van onze gemeenschap en deze groep groeit in 2040 tot ruim 30% van het aantal inwoners. Voor deze groeiende groep is het belangrijk om in te zetten op een betekenisvol leven waarbij oog is voor de diversiteit binnen deze groep. Een gedeelte vraagt zorg, maar een grote groep is nog erg vitaal en levert een grote bijdrage aan het functioneren van onze gemeenschap. Voor leeftijdsgenoten en ouderen, maar ook voor jongeren. Denk aan de inzet van vrijwilligers voor allerlei verenigingen op het gebied van cultuur, sport, natuur etc. Vrijwilligers zijn de smeerolie van onze gemeenschap en zonder hen zou Boxtel er heel anders uitzien.

De afgelopen periode is door de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel samen met veel verschillende partijen, waaronder vrijwilligersorganisaties, professionele organisaties en gemeente, hard gewerkt aan de ouderenagenda in Boxtel die vervat is in de notitie Samen Ouder Worden in Boxtel. Wij zijn heel blij met de totstandkoming ervan en waarderen de inzet van alle betrokkenen zeer. We onderschrijven absoluut de doelstellingen van deze notitie en de gewenste aanpak.

De 4 pijlers zoals opgenomen in de concept beleidsnotitie van Samen Ouder Worden in Boxtel hebben we opgenomen in ons verkiezingsprogramma.

  1. Wonen en Woonomgeving

Natuurlijk willen ouderen lang(er) zelfstandig blijven wonen, maar wel onder de juiste condities van veiligheid, zorg en de nabijheid van faciliteiten. Daarvoor hebben we innovatieve vormen van Woonzorgprojecten nodig. Maar ook andere vormen van CPO en concepten zoals Tiny Houses.

Je zou kunnen denken aan een ‘voorbeeldhuis’ waarbij Joost samen met Ouderen in Regie een groot aantal aanpassingen aanbrengt. In de woning kunnen dan mensen ideeën opdoen om langer verantwoord in hun eigen huis te blijven wonen.

  • Gezond en Vitaal

Wij willen aandacht voor een omgeving die geschikt en veilig is voor ouderen en zorgt voor meer beweging. Denk hierbij aan beweegtuinen, wandelpaden die begeleid worden door hagen en rolstoelvriendelijk voetpaden en trottoirs. In Liempde gaven via het burgerinitiatief Rolstoelvriendelijk Liempde leden van Combinatie95 het voorbeeld door het opzetten van een burgerinitiatief hiervoor. In Boxtel zijn allerlei initiatieven van Diny Stolvoort goede voorbeelden.

  • Verbondenheid en Eenzaamheid

Combinatie95 hanteert het uitgangspunt dat niemand buiten de samenleving komt te staan. Isolatie door armoede, maar zeker ook eenzaamheid mogen we nooit accepteren. Voor alleenstaande ouderen dreigt een (verborgen) sociaal isolement. Onderzoek geeft aan dat 10-15% van de 65-plussers in Boxtel zich (zeer)ernstig eenzaam voelt en 40-50% eenzaam. Combinatie95 wil hiertegen een actieprogramma.

  • Ondersteuning en Zorg (thuis)

Door het langer zelfstandig blijven wonen van onze ouderen zijn er meer helpende handen nodig. Daarbij neemt ook dat de kans op dementie met de leeftijd sterk toe. Daarom zal de behoefte aan passende en veilige zorg de komende jaren (blijven) toenemen. Mantelzorg speelt daarin een belangrijke rol en daarom verdienen onze mantelzorgers aandacht. Er wordt steeds meer inzet van ze gevraagd. De belasting wordt soms te groot. We vinden het daarom belangrijk dat er ook aandacht is voor respijtzorg, waardoor mantelzorgers worden ondersteund en hun zorgtaak kunnen volhouden.

Als relatieve buitenstaander heb ik met verwondering naar de discussie van afgelopen weken gekeken over het ouderenbeleid dan wel levensfasebewustbeleid. Doordat de discussie zich toespitst  over een conceptuele aanpak van het ouderenbeleid levert het allerlei tegenstellingen op in plaats van dat er naar verbinding gezocht wordt en naar praktisch haalbare oplossingen. De werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel heeft in het kader van een levensfasebewust beleid de derde en vierde levensfase ingevuld. De gemeente zou dit voor de eerste en tweede levensfase hebben moeten doen. Dit kan heel goed aan elkaar verbonden worden waarbij er juist volop mogelijkheden zijn om samen aan de slag te gaan en te komen tot concrete projecten.

De uitgangspunten van Samen Ouder Worden in Boxtel zouden we graag een plek geven in een nieuw coalitieprogramma. Belangrijk is om een lange termijn agenda te maken met een goede doorkijk naar de toekomst waarbij ingestoken wordt op een ‘oudereninclusief’ beleid voor de verschillende domeinen binnen de gemeente. Gebruik hierbij ook de ondersteuning die de Taskforce Wonen en Zorg biedt voor het in eerste instantie uitvoeren van een woonzorganalyse.

Daarnaast moeten we het slimmer organiseren door verschillende organisaties te combineren in een op te zetten projectgroep en gebruik te maken van de grote expertise en drive van de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel en van de vele vrijwilligers. Hiermee kunnen veel resultaten geboekt worden zonder dat dit veel extra geld kost. Kortom, benut de Zilveren kracht!“

Over de auteur

administrator