Autovrije Markt

Autovrije Markt

Combinatie95 wil dat de Boxtelse Markt permanent autovrij wordt en dat de horeca meer ruimte krijgt zodra het weer mogelijk is. Daarover heeft de fractie de volgende vragen gesteld:

De autovrije Markt en Rozemarijnstraat op 1 juni waren meteen een groot succes. Dat is ook logisch want een Markt zonder al dat verkeer en blik is een stuk gezelliger en veiliger. En echt vrijwel iedereen die Combinatie95 er over gehoord heeft zei dat we dat al veel eerder en permanent hadden moeten doen. Ook op de sociale media vrijwel niets dan lof. Boxtel had nu echt een bruisend centrum en het is belangrijk om dat gevoel ook in de winter vast te houden.

Maar helaas, de Corona uitbraak laait weer op. En dat was voor de gemeente, centrum management en “Boxtel Vooruit” aanleiding om de terrassen op de Markt weer te verkleinen. Heel jammer want onze horeca had het voortreffelijk geregeld. Nou is de besmettingskans buiten en op 1,5 meter afstand vrijwel nihil en dus kunnen mensen in principe behoorlijk veilig op het terras zitten. Vanwege de snel oplopende besmettingscijfers heeft het Rijk inmiddels besloten om de horeca en de terrassen helemaal te sluiten. Hopelijk is dat van korte duur en zodra ze weer open mogen moeten we die kans benutten.

Onze ondernemers worden economisch hard getroffen. Het helpt als er rond Kerst en Oud & Nieuw, als de huidige aangescherpte maatregelen succesvol gebleken zijn en de horeca weer open is, ook activiteiten op de Markt door het college mogelijk gemaakt worden waar mensen op de terrassen, volledig Coronaproof, van kunnen genieten. Dit zou dan ook een mooie overgang zijn naar een volledig en definitief autovrije Markt vanaf het voorjaar.

Wij begrijpen dat Meijerijstad en Den Bosch de horeca toestaan terrassen in de winter tijdelijk te overkappen. Combinatie95 wil ook dat Boxtel dat voorbeeld volgt, uiteraard zodra het weer mag.

Combinatie95 heeft over bovenstaande de volgende vragen:

  1. De afgelopen maanden hebben onze ondernemers en hun klanten laten zien zich verantwoordelijk te gedragen. Is de gemeente bereid in de periode rond Kerst en Nieuwjaar een aantal activiteiten op een autovrije Markt toe te staan (uiteraard Coronaproof) waarbij mensen op de terrassen kunnen genieten?
  2. In de komende periode is het kouder en regent het vaker en is in de open lucht zitten vaak minder prettig. Gaat de gemeente, net als in Den Bosch en Meijerijstad, tijdelijke overkapping van terrassen, zodra de horeca weer open is, toestaan?
  3. Is de gemeente bereid om te kijken wat er in de komende periode ook voor de overige Boxtelse horeca mogelijk is en hier (binnen de Corona-richtlijnen) maximaal flexibel mee om te gaan?
  4. Ook uit onderzoek blijkt dat mensen liefst een veilig en overzichtelijk centrum zonder autoverkeer en parkeren bezoeken en dat is dus gunstig voor onze ondernemers (zoals retailgoeroe Cor Molenaar ons al jaren geleden vertelde). Met inmiddels ruim voldoende parkeerplaatsen naast en achter het gemeentehuis is parkeren op de Markt, behalve voor mindervaliden, niet meer echt noodzakelijk. Wel moet er naast de terrassen voldoende ruimte overblijven voor de doorgang van rollators, scootmobiels en kinderwagen en dergelijke. Combinatie95 wil dat het College binnen 2 maanden met een plan van aanpak komt voor een breed gedragen, volledig en permanent autovrije Markt. Kan het College dat toezeggen?

Wij hopen op een spoedige beantwoording van onze vragen.

Fractie Combinatie95

Joep Schalkx

Stefan de Nijs (woordvoerder)

Ineke van Giersbergen

Lola Nouwens Evert van Summeren

Over de auteur

administrator