Zonnepanelen niet bestraffen

Zonnepanelen niet bestraffen

Boxtel wil haar inwoners stimuleren om hun huizen te verduurzamen door energiebesparende maatregelen te treffen, zoals de aanschaf van zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. Landelijk is er momenteel een discussie gaande over het meetellen van zonnepanelen bij de bepaling van de WOZ-waarde en uit contacten met de Energie Coöperatie Boxtel blijkt dat dit ook hun aandacht heeft. Combinatie95 heeft hierover een aantal technische vragen gesteld. Uit de beantwoording daarvan blijkt dat er in Boxtel op dit moment geen actief beleid is om zonnepanelen mee te nemen in een hogere WOZ-waarde. Dat vinden wij als Combinatie95 passen bij een duurzame gemeente en hebben daar nog een aantal vragen over gesteld:

  1. Onderschrijft het college de insteek van Combinatie95 dat, zeker in een gemeente als Boxtel die een voorbeeld wil zijn op het gebied van duurzaamheid, de aanschaf van zonnepanelen zoveel mogelijk gestimuleerd, en vooral niet gestraft moet worden met een hogere WOZ waarde en OZB?
  2. Deelt u onze mening dat de ambities en verplichtingen uit Boxtel Energie Neutraal (BEN) in 2030 en de Regionale Energie Strategie (RES) een enorme opgave betekenen voor o.a. de bebouwde omgeving in Boxtel en dat dit alleen kans van slagen heeft als onze burgers hier voordeel van hebben?
  3. Deelt u vervolgens onze mening dat we daarbij alle eigenaars en huurders van onze bebouwde omgeving heel hard nodig hebben?

De gemeente schreef n.a.v. onze technische vragen:Bij het vaststellen van de WOZ-waarde wordt gebruik gemaakt van minimaal 3 verkoopcijfers van goed vergelijkbare of identieke woningen”. En: ‘’Verder zal het in beeld brengen van alle zonnepanelen zeer tijdrovend (op basis van luchtfoto’s een optie) zijn en de nodige extra kosten met zich meebrengen.’’

Dit riep bij ons nieuwe, prangende vragen op:

  1. Betekent dit dat het in Boxtel mogelijk is dat een woning met zonnepanelen een lagere WOZ-waarde vastgesteld krijgt omdat verkoopcijfers gehanteerd zijn van woningen zonder zonnepanelen? En dat in het andere geval een woning zonder zonnepanelen een hogere WOZ-waarde krijgt vastgesteld, omdat daar een steekproef plaatsvond met huizen met zonnepanelen?
  2. Klopt onze redenering hierboven? Zo ja, wat gaat u hier als college aan doen en hoe voorkomt u dat burgers min of meer gestraft worden voor voor het hebben van zonnepanelen?

Over de auteur

administrator