Energieneutraal: een zegen voor mens en milieu

Energieneutraal: een zegen voor mens en milieu


Het klimaat verandert razendsnel. Vooral door de gigantische hoeveelheid olie, kolen en gas die we verbranden. Om een nog grotere klimaatramp te voorkomen moeten we daar zo snel mogelijk mee stoppen.

De gemeenteraad is gelukkig heel ambitieus want die wil Boxtel al in 2030 energieneutraal hebben. Dat kan door zoveel mogelijk energie te besparen (ongeveer 50% is haalbaar) en de rest duurzaam op te wekken. Zonnevelden en windmolens zijn hiervoor echt nodig. Het is hierbij belangrijk om (onterechte) angsten te ontzenuwen, de beste locaties te kiezen en burgers zoveel mogelijk te laten meedelen in de winst. In de toekomst (als er meer energie bespaard en efficiënter opgewekt wordt) kan er juist meer grond aan het landschap teruggegeven worden.

De verwachte snelle opmars van elektrische auto’s maakt ook energieopslag mogelijk. Bovendien kan veel energie verbruik wachten tot de zon schijnt of tot het waait (aanbod gestuurd). Biogas (gewonnen uit plantaardig afval, dus niet uit mest) kan gebruikt worden om pieken in de vraag en tekorten in het aanbod op te vangen.

Boxtel energieneutraal in 2030 is een realistisch scenario als iedereen (inwoners, bedrijven, verenigingen en woonstichting) meehelpt. Gelukkig krijgen de meeste mensen (terecht en verdiend) een goed gevoel als ze meehelpen aan het behoud van een leefbare wereld voor onze (klein)kinderen. Dus isoleer uw huis, plaats zonnepanelen, gebruik LED-lampen en zuinige apparaten en koop een warmtepomp (kan met subsidie en een voordelige lening van gemeente of Rijk). Goed voor mens, dier en milieu en het geeft een goed gevoel.

Over de auteur

administrator