Dommelbimd veilig gesteld

Dommelbimd veilig gesteld

Op maandag 7 september 2015 was het dan zover. Stichting Dommelbimd in Boxtel kreeg de gronden van dit bijzondere natuurgebied in eigendom. De benodigde gelden voor het behoud van de Dommelbimd zijn op tijd bijeen gebracht, met dank aan Brabants Landschap, de certificaathouders, donateurs, subsidiënten en sponsoren!

In 2013 kwam dit extensieve agrarische gebied van 6,5 hectare in de openbare verkoop. Drie Boxtelse initiatiefnemers zochten naar mogelijkheden om dit waardevolle en kwetsbare natuurgebied veilig te stellen. Samen met het Brabants Landschap en Het Groene Woud bedachten ze een constructie om de 6,5 hectare natte landbouwgrond in de Dommelbimd tussen Kasteel Stapelen en het Jacob Roelandslyceum aan te kopen. Brabants Landschap was bereid om de aankoop voor te financieren en daarmee dit bijzondere gebied veilig te stellen. Het drietal kreeg daarbij van Brabants Landschap de gelegenheid om tot 1 januari 2015 het geld bij elkaar te krijgen door middel van de verkoop van certificaten, donaties, subsidies en sponsoring. Om dit te realiseren richtten zij de ‘Stichting Dommelbimd’ op die de financiële middelen voor de aankoop bijeen moest brengen.

Hiermee blijft een authentiek stuk Dommeldal nabij het centrum van Boxtel voor de toekomst  behouden. De gronden krijgen nu de bestemming ‘natuur’. Na deze overdracht van Brabants Landschap aan de Stichting Dommelbimd, neemt de stichting het beheer en onderhoud op zich samen met de WNLB (Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel). Het beheer zal zich richten op de verdere ontwikkeling van natuurwaarden en beleving van het gebied.

Over de auteur

administrator