Bouwkringloop in Boxtel?

Bouwkringloop in Boxtel?

Tijdens het vragenhalfuurtje van de raadsvergadering van 15 januari 2019 stelde raadslid Lola Nouwens voor om in Boxtel de mogelijkheden voor een zogenaamde bouwkringloop te onderzoeken. Haar overwegingen:

“Kringloopwinkels – ze zijn inmiddels niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Men koopt er om verschillende redenen: de relatief lage prijs, het doen van een unieke vondst, het ondersteunen van sociale werkplaatsen of omdat het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief is voor nieuw. Het inzamelen van één ton herbruikbare goederen zoals kleding, huishoudelijk apparatuur en meubels zorgt voor eenzelfde hoeveelheid vermindering van CO2-uitstoot [bron: TNO]. Er hoeven minder goederen te worden geproduceerd en ingevoerd, plus er wordt aanzienlijk minder afval verbrand.

De bouwwereld is goed voor bijna 40% van het afval in Nederland. Gelukkig wordt een groot deel daarvan al op enige manier gerecycled. Maar: nog beter zou het natuurlijk zijn als dat percentage omlaag kan. In dat kader zag ik een tijd geleden een prachtig voorbeeld in Amersfoort. Daar kocht ik in een kringloop op een aparte bouw-afdeling een paar mooie deurknoppen, waar ik al enige tijd naar op zoek was. Inmiddels is die bouw-afdeling uitgegroeid tot de eerste heuse Bouwkringloop in Nederland: KLUS werd vorige maand officieel geopend.

Circulair bouwen, het hergebruiken van grondstoffen, producten en materialen, heeft de toekomst in Nederland. Daar kunnen en moeten bedrijven, particulieren en gemeenten aan bijdragen. In deze winkel komen die drie partijen samen en dat vindt Combinatie95 bijzonder en innovatief. Wij vragen het college daarom dan ook:

  1. Is het college het met Combinatie95 eens dat een dergelijk goed initiatief niet mag ontbreken in een duurzame, groene en vooruitstrevende gemeente als Boxtel? Zeker ook omdat de CO2-winst serieus bijdraagt aan onze RES-opgave.
  2. Bent u bereid om de mogelijkheden voor een bouwkringloop in onze gemeente actief te onderzoeken? Van KLUS kunnen we zeker leren.
  3. Wilt u daarvoor het gesprek aangaan met mogelijke betrokkenen zoals bestaande kringlopen en bouwmarkten?
  4. Wilt u, samen met de partijen die dit mee oppakken, sociale partners betrekken zodat arbeidsplaatsen worden gecreëerd voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt?”

Wethouder Peter van de Wiel reageerde positief op het voorstel. Hij zegde toe de mogelijke betrokkenen bij elkaar te brengen voor een verkennend gesprek.

Over de auteur

administrator