“Mijn naam is Lola, ik ben 91 jaar oud en oma van zeven kleinkinderen. Mijn hobby’s? Lezen, wandelen met de hond en ik bak graag een taart.”
Donderdag 25 januari jl. kropen Stefan, Ineke, Katelijne en ik voor een paar uur in de huid van ‘onze oude ik’. Met een heus ParticiPaspoort, voorzien van inreisstempel, traden we toe tot de Participatie Kliniek bij het Liduinahof. Na een denkbeeldige oudere van minimaal 80 jaar te hebben gecreëerd, probeerden we ons in diverse tenten een voorstelling te maken van hoe het is om die leeftijd te hebben. In de eerste tent werden we meteen geconfronteerd met het niet goed kunnen filteren van verschillende geluiden – een ervaring die veel van ons als bedrukkend en akelig beleefd hebben. We deden mee aan de ‘jeuktaalbingo’, waar woorden als mobiliteitssituatie, organisatorisch inbedden en zorginnovatietraject voorbij kwamen. We bespraken veelgebruikte termen als luier en slabber en uitdrukkingen zoals ‘hoe gaat het met ons?’. Wat kan wel, wat kan beter? Bij de ‘mankementenbalie’ werden een halfzijdige verlamming en oogproblemen gesimuleerd, waarmee we vervolgens een rondje over parkeerplaats, grasveld en trap liepen. Voor de begeleiding daarbij moest je volledig vertrouwen op een volstrekt onbekende – zoals dat in de zorg meestal ook zo is.
We spraken over wat belangrijke voorwaarden zijn om gelukkig oud te worden, waarbij nabijheid van familie en vrienden, maar ook de vrijheid om je eigen dag in te delen genoemd werden. Voldoet de huidige zorg daar aan? Wat kunnen we zelf bijdragen om verbeteringen door te voeren, als zorgverlener, naaste of politicus? En wanneer begin je met voorbereidingen voor je laatste woning?
Gelijkwaardigheid bleek een rode draad door de avond. In alle gesprekken tussen deelnemers kwam het belang naar voren van het zien van de mens voor je. Want ieder oudje, iedere bejaarde, ieder opaatje of omaatje, hulpbehoevende of welke – soms denigrerende – termen we er allemaal voor gebruiken is in eerste instantie dat: een mens. Met een eigen verhaal, eigen waarden, normen, voorkeuren. Of dat nu de voorkeur voor rode kool met bloedworst is of uitzicht op een drukke winkelstraat vs. rust in de natuur. Gehoord en begrepen worden – van essentieel belang om goed oud te worden.
Combinatie95 onderscheidt zich met betrokkenheid van veel jongeren en een actieve jongerenwerkgroep. In onze politieke activiteiten vergeten we echter ook de ouderen niet. Laten we aandacht blijven houden voor goede en respectvolle zorg, of dat nu thuis is of in één van de voorzieningen die Boxtel, Liempde en Lennisheuvel rijk zijn.
Over de auteur