Planbureaus en economen zijn het erover eens: voor een goede economische toekomst moet Nederland vooral inzetten op robotisering en hoogwaardige kenniseconomie. Dat lezen we wel terug in de Economische Agenda 2030. Maar het is ook belangrijk om een duidelijke keuze te maken wat we niet of minder willen.
Deze Economische Agenda zegt de brede welvaart van onze inwoners centraal te stellen. Dat gaat naast materiële welvaart, ook om zaken als gezondheid, onderwijs, milieu en leefomgeving, sociale cohesie, persoonlijke ontplooiing en veiligheid.
Nu is dit document het resultaat van een actieve samenwerking tussen Ondernemers, Onderwijs en Overheid. Maar onze inwoners zijn er niet bij betrokken terwijl het dus om hun brede welvaart gaat. Tijdens de “in gesprek avond” gaf de wethouder aan dat het aan de raad is onze inwoners te vertegenwoordigen. Daarvoor is een paar maanden geleden een rondje langs de raadsfracties geweest. Toen heeft Combinatie95 geprobeerd een aantal keuzes die we niet meer willen ook in deze agenda te laten landen maar die zien we helaas niet expliciet terug.
Het belangrijkste daarvan is wat Combinatie95 betreft dat we de instroom van laagbetaalde arbeidsmigranten beperken. Volgens de “adviesraad migratie” hebben we vooral arbeidskrachten nodig die bijdragen aan een hoogwaardige en duurzame economie. Laagbetaalde arbeidsmigranten werken vaak onder slechte arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden, worden soms ontslagen bij ziekte en er bestaan ook rond huisvesting misstanden. De werkgevers hebben nu de “lusten” van laagbetaalde arbeidsmigratie en de “lasten” zijn voor onze inwoners, zoals overlast in wijken, woningnood, daklozen en vastlopende zorg.
In visiestuk van VVD Tweede Kamerlid Thierry Aartsen staat: “Het aantal laagproductieve arbeidsmigranten zal moeten worden verminderd. Hoewel het onmogelijk is om arbeidsmigranten van binnen de EU te weigeren, is het wel mogelijk om deze te ontmoedigen.”
En de keuze om de instroom van laagbetaalde arbeidsmigranten te ontmoedigen had Combinatie95 dus graag expliciet in deze agenda teruggezien maar volgens de wethouder worden keuzes pas gemaakt bij de uitvoering van de agenda. We hebben het College gevraagd of en hoe de raad in het vervolg bij die keuzes betrokken wordt maar dat blijkt niet het geval. Daarom zullen we er op terugkomen bij de omgevingsvisie 2040 die voor december 2024 op de agenda staat.
Over de auteur