Tafelpraat Energietransitie

Tafelpraat Energietransitie

Onze partij wil graag in goed contact blijven staan met onze inwoners en weten wat er leeft.
Daarom organiseren we verschillende activiteiten zoals Prikpraat, Fietspraat en, zoals inmiddels
bekend, ook Tafelpraat. Hierbij gaan we in gesprek met betrokken inwoners over uiteenlopende
thema’s die spelen in onze gemeente. Tot nu toe hebben we drie sessies georganiseerd.
Combinatie95 heeft in haar derde Tafelpraat met een brede groep inwoners intensief gesproken
over de Energietransitie en de betrokkenheid van burgers daarbij. Ook tijdens deze avond hebben
we waardevolle en levendige discussies gevoerd, waaruit een aantal vragen en voorstellen is
ontstaan. Hierna volgen de belangrijkste conclusies van deze avond.
Volgens de deelnemers aan deze derde Tafelpraat moet de gemeente zich nog gerichter inzetten
om de urgentie en kansen van de klimaatopgave bij de gemiddelde Boxtelaar op het netvlies te
krijgen. Men ziet het belang in van grootschalige opwek in de gemeente Boxtel maar men wil niet
dat kleinschalige initiatieven uitgesloten worden. Zoals locaties van bijvoorbeeld 30 zonnepanelen,
die moeten individuele energiegebruikers ook de kansen bieden om te verduurzamen. Hetzelfde
geldt voor 2 of 3 ondernemers die elkaar opzoeken om energie uit te wisselen. Daar lijkt nu geen
ruimte voor en dat is een gemiste kans. We moeten niet alleen inzetten op grootschalige
energiehubs. We hebben de volgende suggesties gegeven en vragen gesteld en hier later aangevuld met de antwoorden:

  1. Wij roepen het college op om niet alleen in te zetten op grote zonneparken, maar eveneens kleine initiatieven van bijvoorbeeld 30 zonnepanelen, ook in het buitengebied, een kans te geven. Welke
    kansen ziet het college hiertoe en hoe gaat zij dit oppakken?
    We staan open voor genoemde kleinschaligere initiatieven. Ook onderzoeken we diverse mogelijkheden om slimmer om te gaan met de beperkingen van netcongestie. Dit is deels onderdeel van ons dagelijkse werk en we gaan hierover graag het gesprek aan met inwoners en bedrijfsleven. Een aantal van die gesprekken loopt ook al. Daar liggen dus ook nu al kansen. Zonneparken voor eigen gebruik kunnen mogelijk gemaakt worden in een omgevingsplan. Onder de Omgevingswet moet iedere gemeente een omgevingsplan voor haar hele grondgebied vaststellen. In dat proces zijn kansen voor het college om dit op te pakken en deze ambitie op te nemen in het programma
    duurzaamheid als onderdeel van de Ambitie Inclusieve Duurzaamheid 4: zo snel mogelijk energieneutraal. De planning van deze onderdelen van het programma moet nog gemaakt worden en is nu nog niet bekend.
  2. Geef ook kleinschalige initiatieven op Boxtelse bedrijventerreinen een kans. Als 2 of 3 bedrijven de handen ineen willen slaan om hun energiehuishouding op elkaar af te stemmen moet dat mogelijk zijn en door de gemeente gefaciliteerd worden. Is het college hiertoe bereid en, zo ja, hoe gaat ze dit dan oppakken?
    De uitwisseling van elkaars opwek van zonnepanelen op daken op bedrijventerreinen is onder bepaalde voorwaarden al mogelijk via zogenaamde directe lijnen of via energiehubs. Daarvoor moeten afspraken gemaakt worden met de netbeheerder, maar als gemeente kunnen we dit wel stimuleren en waar nodig en mogelijk ook faciliteren. De samenwerking met ondernemers op bedrijventerrein Ladonk is belangrijk om gezamenlijke ambities en doelen te kunnen bereiken. De afgelopen jaren is er door de gemeente al intensief samengewerkt met de stichting Klankbord Ladonk Boxtel. Onlangs is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door de stichting en gemeente. De samenwerking is gebaseerd op de gedeelde ambitie om elkaar structureel en integraal te blijven betrekken bij economische vraagstukken die bijdragen aan een sterker en inclusiever bedrijventerrein, zoals veiligheid, bereikbaarheid, werkgelegenheid en energietransitie. Die bereidheid is er dus.
  3. De inbreng en betrokkenheid van onze inwoners en ondernemers is onmisbaar om de energietransitie tot een succes te maken. Geef beide partijen bij aanvang van een traject een zo groot mogelijke rol bij de keuzes die gemaakt worden (o.a. locatie). En verdeel de lasten en lusten zo goed mogelijk over onze gemeente. Dat helpt de transparantie en vergroot de betrokkenheid en het draagvlak. Wij zien daarvoor graag een plan van aanpak, waar we op steeds terug kunnen vallen. Kan het college ons zo’n plan van aanpak toezeggen?
    Wij nemen aan dat deze vraag zich richt op de tweede tender zonneparken, die we overwegen na afronding van de eerste tender. Wij gaan graag met hen in gesprek om ze een zo groot mogelijke rol te geven en komen met een aanpak hiervoor.

Over de auteur

administrator