Maandelijks archief oktober 2024

Economische Agenda 2030

Planbureaus en economen zijn het erover eens: voor een goede economische toekomst moet Nederland vooral inzetten op robotisering en hoogwaardige kenniseconomie. Dat lezen we wel terug in de Economische Agenda 2030. Maar het is ook belangrijk om een duidelijke keuze te maken wat we niet of minder willen.

Deze Economische Agenda zegt de brede welvaart van onze inwoners centraal te stellen. Dat gaat naast materiële welvaart, ook om zaken als gezondheid, onderwijs, milieu en leefomgeving, sociale cohesie, persoonlijke ontplooiing en veiligheid.

Nu is dit document het resultaat van een actieve samenwerking tussen Ondernemers, Onderwijs en Overheid.  Maar onze inwoners zijn er niet bij betrokken terwijl het dus om hun brede welvaart gaat. Tijdens de “in gesprek avond” gaf de wethouder aan dat het aan de raad is onze inwoners te vertegenwoordigen. Daarvoor is een paar maanden geleden een rondje langs de raadsfracties geweest. Toen heeft Combinatie95 geprobeerd een aantal keuzes die we niet meer willen ook in deze agenda te laten landen maar die zien we helaas niet expliciet terug.

Het belangrijkste daarvan is wat Combinatie95 betreft dat we de instroom van laagbetaalde arbeidsmigranten beperken. Volgens de “adviesraad migratie” hebben we vooral arbeidskrachten nodig die bijdragen aan een hoogwaardige en duurzame economie. Laagbetaalde arbeidsmigranten werken vaak onder slechte arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden, worden soms ontslagen bij ziekte en er bestaan ook rond huisvesting misstanden. De werkgevers hebben nu de “lusten” van laagbetaalde arbeidsmigratie en de “lasten” zijn voor onze inwoners, zoals overlast in wijken, woningnood, daklozen en vastlopende zorg.

In visiestuk van VVD Tweede Kamerlid Thierry Aartsen staat: “Het aantal laagproductieve arbeidsmigranten zal moeten worden verminderd. Hoewel het onmogelijk is om arbeidsmigranten van binnen de EU te weigeren, is het wel mogelijk om deze te ontmoedigen.”

En de keuze om de instroom van laagbetaalde arbeidsmigranten te ontmoedigen had Combinatie95 dus graag expliciet in deze agenda teruggezien maar volgens de wethouder worden keuzes pas gemaakt bij de uitvoering van de agenda. We hebben het College gevraagd of en hoe de raad in het vervolg bij die keuzes betrokken wordt maar dat blijkt niet het geval. Daarom zullen we er op terugkomen bij de omgevingsvisie 2040 die voor december 2024 op de agenda staat.

Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) Sportaccommodaties

Er is de afgelopen tijd door onze wethouder Hans Heesen (sport), samen met zijn team van ambtenaren, hard gewerkt aan het Meerjaren Onderhoudsplan voor sportaccommodaties, en met succes! Vandaar hebben wij als Combinatie95 gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot inspreken tijdens de raadsvergadering van 15 oktober jl., zodat wij onze complimenten over konden brengen aan Hans en zijn team.

Door dit document is er een stap gezet om meer en gestructureerder inzicht te krijgen in toekomstige investeringen die de gemeente moet doen. Hierdoor zullen er in principe geen niet-begrote uitgaven ingezet hoeven te worden zoals afgelopen zomer voor de velden van ODC en MEP.

Wat nu ook duidelijk te zien is, is dat er een maximaal tekort ontstaat van €240.000,- aan kapitaallasten in de komende 10 jaar. Combinatie95 denkt dat een deel van dit tekort opgevangen kan worden door gebruik te maken van de zelfwerkzaamheid van de diverse clubs. Zij hebben in het verleden al bewezen dat zij in staat zijn om dit te organiseren.

Het raadsvoorstel over dit MJOP voor sportaccommodaties is unaniem aangenomen!
In principe is de volgorde van beleid maken op dit gebied dat er vóór een MJOP een accommodatiebeleid moet zijn. Desalniettemin zijn wij erg tevreden met dit document, maar beseffen wij ons ook dat het totaal pas compleet is met het accommodatiebeleid. Wij vertrouwen erop dat Hans met zijn team hier ook een goede invulling aan gaat geven.

Nieuw beleidsplan Kunst en Cultuur 2025-2030

Door ontwikkelingen in de maatschappij en de gevolgen van de coronapandemie op de samenleving was het huidige beleidsplan kunst en cultuur aan vernieuwing toe. Combinatie95 is blij met het nieuwe beleidsplan Kunst en Cultuur voor de periode 2025-2030. Het beleidsplan is niet alleen een antwoord op de lokale en landelijke ontwikkelingen, maar is ook het resultaat van een intensief proces van burgerparticipatie, waarbij er een bijzondere focus is gelegd op het betrekken van jongeren, iets wat wij als partij alleen maar kunnen toejuichen en naar onze mening ook een positieve bijdrage heeft geleverd aan het eindresultaat dat nu voor ons ligt.

We zijn van mening dat Boxtel een erg mooi cultuuraanbod heeft voor haar grootte. Echter liggen er ook nog kansen, met het Sint Lucas als mbo-opleiding die barst van de creatieve talenten. Het is dan ook fijn om te lezen dat de samenwerking met deze instelling actiever opgezocht gaat worden.

Er is uitstekend werk geleverd; iets wat onze complimenten verdient. De Boxtelse gemeenschap, kunstenaren, artiesten en liefhebbers van kunst en cultuur zijn nu aan zet.

Extra maatregelen verkeerssituatie kruispunt Boxtelseweg-De Bleek

Tijdens de raadsvergadering van 15 oktober 2024 heeft Combinatie95 gesteld over de verkeerssituatie bij de Boxtelseweg-De Bleek in Liempde. Het is dé toegangsweg van Liempde maar de verkeerssituatie is daar niet op ingericht. Het is onoverzichtelijk, onduidelijk en ook het wegdek is niet passend. Vanuit de Bleek heb je voorrang, maar als ook daadwerkelijk iedere keer voorrang zou worden genomen dan zou het meerdere keren per dag fout gaan. En het gaat ook geregeld fout of bijna fout. 

Over het algemeen wordt met hoge snelheid het dorp ingereden, zeker omdat het asfalt hiertoe uitnodigt en ook de drempel te vlak is om ook echt een remmende werking te hebben. Pas na de kruising gaat het asfalt over in klinkers. Er is dan wel een verkeersbord met een gevaarlijke kruising, maar iets daarvoor staat nog een voorrangsbord voor ten opzichte van de overstekende fietsers vanuit de Liempdeseweg. Ook zorgt de heg voor een onverzichtelijke situatie. Al met al een levensgevaarlijk kruispunt.

De wethouder heeft aangegeven binnenkort aanvullende maatregelen te gaan treffen. Er wordt geprobeerd in overleg met de omwonende de heg op de hoek te snoeien, de bebording wordt overzichtelijker gemaakt en op de weg wordt extra markering van het 30-km gebied aangebracht,

Wij hebben erop aangedrongen dat de wethouder daarnaast ook monitort of de aanvullende maatregelen effect hebben, want anders moet er wat Combinatie95 nog meer maatregelen genomen gaan worden omdat het groot onderhoud aan de Boxtelseweg pas over 4 tot 5 jaar op de planning staat en dat vinden wij voor deze verkeerssituatie te lang duren!

Openbare partijvergadering in Lennisheuvel

Op maandag 7 oktober 2024 houdt politieke partij Combinatie95 een partijvergadering in Lennisheuvel. Belangstellenden zijn welkom om aan te sluiten en hun mening te laten horen. Raadsleden en wethouders van de partij zijn aanwezig. De vergadering begint om 20:00 uur in Gemeenschapshuis De Orion.

Combinatie95 houdt een aantal keer per jaar een partijvergadering. Dat vindt telkens plaats in één van de kernen van de gemeente Boxtel. Deze keer is de bijeenkomst in Lennisheuvel. We bespreken actuele zaken die in onze gemeente spelen. Verder bevat de agenda onderwerpen die vooral voor Lennisheuvel belangrijk zijn, zoals VION, de toekomst van Beijersland, Vorst B en bouwlocaties. De aanwezige raadsleden en wethouders van Combinatie95 horen graag wat er speelt in Lennisheuvel. Belangstellenden zijn daarom van harte welkom om aan te sluiten bij de vergadering. Deze begint om 20:00 uur en duurt tot uiterlijk 22:00 uur. Na de vergadering is er ruimte om gezellig na te praten.