Maandelijks archief september 2024

Motie ‘Groene Kansenkaart’ mee ingediend

Het college wordt in deze motie verzocht om een groene kansenkaart op te stellen met daarin een inventarisatie waar vergroend moet en kan worden, deze kansenkaart te koppelen aan de meerjarenplanning infrastructuur en vervolgens de inventarisatie inclusief kostenraming voor te leggen aan de gemeenteraad ter overweging voor de kadernota 2026.

Wij hebben als Combinatie95 deze motie mee ingediend omdat wij het zeer belangrijk vinden dat er in iedere wijk veel groen aanwezig is. Het voorkomt namelijk hittestress, in een groene omgeving voelen mensen zich prettiger en geeft het een aantoonbaar positieve bijdrage aan de gezondheid. Verder helpt meer groen bij het afvoeren en vasthouden van  water. Kortom, door deze motie wordt het voor ons allen nog prettiger vertoeven in Boxtel.

Na de eerste termijn was het aan wethouder van Nistelrooij om deze motie over te nemen. Dit deed hij helaas niet. Wel werd de motie na een soepele tweede termijn tijdens de besluitvorming unaniem aangenomen door de raad, waarmee het college de opdracht krijgt deze motie op te pakken.

Prikpraat van Combinatie95 in Liempde

De najaarseditie in 2024 van Prikpraat van Combinatie95 vond zaterdag 21 september 2024 plaats in Liempde. Eerder dit jaar was de Boxtelse partij al actief in de andere kernen van Boxtel. Geprikt en gepraat werd langs de Laarakkerweg, van Boon’s Markt tot aan de Eindhovenseweg en in de omgeving Heidonk / Oude Dijk.

De partij was aanwezig met raadsleden, één van de wethouders en overige leden van de partij. Zij prikten zwerfafval en gingen ondertussen in gesprek met inwoners over hun leefomgeving. Dat leverde, naast veel zakken met zwerfafval, een gebroken gemeentebord en een grote lachgascilinder, vooral nuttige informatie op. De politieke vertegenwoordigers van Combinatie95 gaan hiermee waar mogelijk aan de slag.

Boxtelseweg

Bij elke Prikpraat valt op dat inwoners positief reageren op de opschoonacties. Gesprekken ontstaan op deze manier meestal spontaan. Veel inwoners zijn positief over hun dorp. Het is er fijn wonen en mensen kijken naar elkaar om. De zorg die op meerdere plekken nadrukkelijk uitgesproken werd, was de slechte staat van de Boxtelseweg in Liempde. “Het is veruit de drukste straat in Liempde, maar heeft het slechtste wegdek” volgens één van de voorbijgangers. Inwoners willen dat de hele weg op de schop gaat en een andere inrichting krijgt. De drukke combinatie van auto’s, wegversmallingen en fietsers levert dagelijks gevaarlijke situaties op.

Groen

Inwoners brachten allerlei onderwerpen ter sprake, vooral over het openbaar groen. In de Nieuwe Erven hebben inwoners zelf de heggenschaar tevoorschijn gehaald om de bermen te snoeien. Verderop in de wijk gaven inwoners aan blij te zijn met het vele groen in hun wijk, maar zij vragen wel om meer bladkorven die bovendien eerder geplaatst worden.

Boxtel-Oost

Langs de Laarakkerweg lieten ook diverse inwoners uit Boxtel-Oost hun mening horen. Zo vinden ze dat er te weinig hoogbouw voor senioren in Boxtel is. Ook missen ze bankjes voor de vele wandelaars. Anderen gaven aan dat Boxtel een aantrekkelijke kern is, maar dat de markt uitstraling mist. Deze mag helemaal autovrij worden en nog meer groen krijgen. Eén van de voorbijgangers was op verkenning in onze gemeente naar een nieuwe woonomgeving. De eerste indruk is zeer positief.

Onbegrijpelijk uitstel omgevingsvisie 2040

De omgevingsvisie beschrijft de belangrijkste punten van het beleid tot 2040 en is zelfbindend voor de gemeente. Dwz dat de gemeente zich moet inspannen om de omgevingsvisie te realiseren. Afgelopen dinsdag 17 september 2024 stond de omgevingsvisie op de raadsagenda maar 6 van 8 partijen wilden deze niet behandelen. Combinatie95 was het daar niet mee eens en wel om de volgende redenen:

Aan deze omgevingsvisie is jaren gewerkt en deze raad èn onze inwoners hebben ruimschoots de kans gehad om er input voor aan te leveren. Nu is één van de argumenten om het van de agenda te halen, dat de tekst te vaag is maar aangezien dit een beleidsstuk op een hoog abstractieniveau is, dan ontkom je daar niet aan. En als je inhoud van de vele amendementen ziet is het toch vooral puntjes op de i zetten. Volgens Combinatie95 gaat uitstel weinig tot niets veranderen.

Het belangrijkste bezwaar is dat men bang is dat deze raad na vaststelling van de omgevingsvisie geen rol meer heeft. Maar bij elk op te stellen programma hoort verplicht een participatietraject. Ook de raad krijgt daarin een rol. Bovendien, wordt het nieuwe omgevingsplan, waarin verschillende onderwerpen vanuit de programma’s gaan landen, wel door de raad vastgesteld.

Formele bevoegdheid tot vaststelling van omgevingsprogramma’s ligt wettelijk bij het college. Maar in een door Combinatie95 voorgestelde motie wilden wij de rol van de raad bij het opstellen en vaststellen van programma’s nader bepalen en vastleggen. Het klopt dat een College een motie naast zich neer kan leggen maar dan heeft men toch wel een probleem met deze raad. Bovendien heeft het College tijdens de “in gesprek avond” al aangegeven de raad te zullen betrekken bij de programma’s. Om het nu dan van de agenda te halen getuigt van weinig vertrouwen en dat is toch vooral voor coalitie Partij Balans wel heel bijzonder. Vertrouwen zij hun eigen wethouders niet?

Tot slot vinden wij het onfatsoenlijk tegenover al onze inwoners die meegewerkt hebben en ook tegenover onze ambtenaren die er jaren hard aan gewerkt hebben. Bovendien hebben 6 van de 8 Boxtelse partijen deelgenomen aan de klankbordgroep omgevingsvisie en als je dan op het laatste moment dit raadsvoorstel van de agenda wil halen dan heb je toch wel zitten slapen.

Jan van der Heijden volgt Pim Bressers op

Raadslid Pim Bressers stopt in de raadsvergadering van 17 september 2024 als raadslid voor Combinatie95. Pim zat 3,5 jaar in de gemeenteraad van Boxtel en was daarnaast actief in diverse commissies en werkgroepen van de gemeente. In de raad wordt hij breed gewaardeerd om zijn kennis en inbreng rondom het beleidsterrein Onderwijs. Ander werk en de geboorte van zijn eerste kind maken dat Pim prioriteiten moet stellen en geen andere keuze ziet dan zijn raadslidmaatschap te beëindigen.

“De afgelopen 3,5 jaar heb ik namens Combinatie95 met veel plezier en trots de rol vanraadslid in de gemeente Boxtel vervult. Het is een eervolle taak om volksvertegenwoordiger te mogen zijn in de gemeenteraad; de omgeving waarin we voortdurend werken aan een nog mooiere, betere en fijnere leefomgeving voor ons allemaal”, aldus Pim Bressers.

Pim realiseert zich dat deze mooie rol ook verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Onze inwoners mogen van raadsleden verwachten dat zij zich naar eer en geweten zoveel mogelijk inzetten voor de gemeente Boxtel. Om dat goed te doen doe je het raadslidmaatschap er niet ‘even’ bij; hiervoor moet je aanzienlijk tijd vrij kunnen maken. Door veranderingen in zijn werk en de geboorte van hun zoon, februari jl., ervaart Pim dat hij teveel moet schipperen tussen de verschillende rollen en deze niet allemaal tegelijk kan vervullen. In ieder geval niet op de manier die Pim het liefste wil. Hierdoor is hij van mening dat hij niet meer voldoende aan zijn verantwoordelijkheden als raadslid kan voldoen. Dat betekent dat hij harde keuzes moet maken. Om deze reden heeft Pim met een zwaar gemoed besloten de Boxtelse politiek vanaf september te verlaten en zijn raadslidmaatschap te beëindigen. 

“Ik kijk terug op een mooie periode waarin ik naast in de raadzaal ook inhoudelijke bijdragen heb kunnen leveren aan raadswerkgroepen zoals het Legaat van Cooth, in het Algemeen Bestuur van de WSD en de Auditcommissie van de gemeente Boxtel. Ik bedank iedereen voor de samenwerking, inspiratie en de mooie tijd. 

Als opvolger voor Pim Bressers draagt Combinatie95 Jan van der Heijden voor. Jan is een volgend talent uit de jongeren-talentenpool van de partij en is al 3,5 jaar actief als fractieondersteuner. Jan is 27 jaar oud, woont sinds enkele jaren in het centrum van Boxtel en is opgegroeid in Liempde en Lennisheuvel.  Samen met zijn vader is hij eigenaar van WoonBox Makelaardij, waar Jan aspirant makelaar is.

De komende anderhalf jaar zal Jan, samen met hulp van zijn fractie- en partijgenoten van Combinatie95, de stoel van Pim een goed vervolg trachten te geven. Wij hebben het volste vertrouwen in hem en het doet ons deugd te zien dat ook onze jongere partijleden zich nog steeds willen inzetten voor een beter Boxtel.

Bestuur Combinatie95