Delta Rhine Corridor

Delta Rhine Corridor

De Delta Rhine Corridor is een verzameling van initiatieven om gelijktijdig meerdere ondergrondse buisleidingen en gelijkstroomverbindingen aan te leggen tussen Rotterdam en de Duitse grens, via Moerdijk en Geleen. Het gaat om de aanleg van een cluster van zes buisleidingen voor het transport van waterstof (door Gasunie), aardgas (door Gasunie), CO2 (door Delta Rhine Corridor Partners), ammoniak, lpg, propeen en meerdere ondergrondse gelijkstroomverbindingen (mogelijk door Tennet). Voor ammoniak, lpg en propeen is nog geen initiatiefnemer bekend. Het proces is al ver in ontwikkeling en is ingrijpend. De ter inzagetermijn van het Participatietraject liep tot donderdag 6 juni 2023.

Het beoogd tracé van de zes pijpleidingen loopt ook door Boxtel (om Lennisheuvel en Liempde) en wij maken ons zorgen over de grote invloed op de omgeving. Er gaan ook zeer gevaarlijke stoffen zoals Ammoniak, LPG en Propeen door de buisleidingen. Mogelijk met als voordeel dat er minder giftreinen door onze bebouwde omgeving gaan rijden maar of dat zo is, is nog niet duidelijk.

Het lijkt Combinatie95 niet meer dan billijk dat wij als regio die de lasten dragen er ook de lusten van kunnen hebben door extra aantakkingen op de ondergrondse gelijkstroomverbindingen van Tennet. Zodat we ruimte krijgen op het, nu volle, stroomnet voor onze energietransitie en economische groei

Naar aanleiding van bovenstaande hebben wij de volgende vragen aan het College van B&W gesteld:

  1. Is het college op de hoogte van deze ontwikkeling en, zo nee, hoe is dat te verklaren of, zo ja, waarom zijn de raad en onze inwoners hierover niet geïnformeerd terwijl in nabij gelegen gemeenten als Udenhout en Beek en Donk hierover informatieavonden zijn georganiseerd?
  2. Heeft de gemeente Boxtel ook gereageerd op het voorliggende Participatieplan en, zo nee, waarom niet of, zo ja, wat is de inhoud van die reactie?
  3. Het beoogde tracé heeft grote invloed op de omgeving omdat het dwars door kwetsbare natuurgebieden en landschappen loopt. Welke invloed kunnen wij nog uitoefenen om de negatieve gevolgen zoveel mogelijk te beperken?
  4. Met de absurde aantallen giftreinen die door Boxtel denderen is een verschuiving van vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor naar transport via ondergrondse leidingen zeer wenselijk en we horen graag hoe de gemeente Boxtel dat gaat ondersteunen?
  5. Ook ondergrondse buisleidingen hebben een veiligheidsrisico. Heeft de gemeente dit in beeld en wat doet zij om onze inwoners bij deze ontwikkeling maximaal te beschermen?
  6. Boxtel heeft veel last van het volle stroomnet voor zowel opwek (tot 2030 geen grootschalig zon op dak en zonnevelden) als afname (voorlopig geen nieuwe aansluitingen voor o.a. onze bedrijven). Gaat Boxtel in gesprek met TenneT om een aansluiting op de ondergrondse gelijkstroomverbinding te krijgen, zodat onze energietransitie en economie niet stagneren?
  7. Ziet het college andere kansen/bedreigingen met betrekking tot de Delta Rhine Corridor?
  8. Trekt de gemeente Boxtel hierbij op met andere gemeenten rond het beoogde tracé of acteert de gemeente vooralsnog passief? Combinatie95 zou dit laatste zeer betreuren.

We hopen op korte termijn antwoorden te krijgen op deze belangrijke vragen.

Over de auteur

administrator