Zonnepanelen op scholen

Zonnepanelen op scholen

Scholen kunnen veel geld besparen en bijdragen aan een beter milieu met zonnepanelen. Combinatie95 wil dat de gemeente Boxtel scholen hierbij helpt en heeft daarover de volgende vragen gesteld:

Geacht College,

Er wordt een fonds opgezet door de Rijksoverheid en BNG Bank van 100 miljoen euro, waaruit scholen zonnepanelen op hun daken voor 100 procent kunnen financieren. Het gaat om een lening met een lage rente waarbij scholen een extra lange aflostijd van vijftien jaar krijgen. De Stichting Schooldakrevolutie gaat de scholen helpen met de technische aspecten, de papierwinkel en de financiering. De bedoeling is dat de scholen zelf niets hoeven te investeren, terwijl ze wel meteen geld kunnen besparen. Gemiddeld heeft een school ruimte voor tweehonderd panelen en dat kost ongeveer 50.000 euro. Dat komt neer op ongeveer 3.800 euro per jaar aan rente en aflossing, terwijl het leidt tot jaarlijks circa 6.000 euro energiekosten besparing. Het is dus goed voor het milieu en de financiën van scholen. Het is een belangrijke en concrete bijdrage aan Boxtel Energie Neutraal in 2030, het betrekt onze kinderen bij de opgave die we met zijn allen hebben en er komt meer geld beschikbaar voor het onderwijs zelf. Drievoudige winst dus! Veel schoolgebouwen zijn eigendom van de gemeente en voor het plaatsen van zonnepanelen moet de gemeente toestemming geven. Combinatie95 heeft daarover de volgende vragen:

  • Is het college op de hoogte van de ontwikkeling van dit “zonnepanelen op scholen fonds” en de Stichting Schooldakrevolutie?
  • Is het college het eens met Combinatie95 dat we voor “Boxtel Energie Neutraal in 2030” alle geschikte daken maximaal moeten benutten voor het opwekken van zonne-energie? Welke stappen hebt u al gezet om dit in Boxtel te stimuleren en faciliteren?
  • Gaat het college scholen actief wijzen op deze mogelijkheid om geld te besparen door zelf zonne-energie op te wekken, zodat scholen hier meteen van profiteren zodra het “zonnepanelen op scholen fonds” gerealiseerd is?
  • Is het college bereid om alle Boxtelse scholen vooraf, op korte termijn, te ondersteunen (indien bouwkundig mogelijk) bij het plaatsen van de panelen, zodat niet elke school die toestemming zelf hoeft regelen?

Wij hopen snel een reactie van u te mogen ontvangen.

Fractie Combinatie95

Ineke van Giersbergen

Stefan de Nijs (woordvoerder)

Lola Nouwens

Joep Schalkx

Katelijne van Thiel

Over de auteur

administrator