Onbegrijpelijk uitstel omgevingsvisie 2040

Onbegrijpelijk uitstel omgevingsvisie 2040

De omgevingsvisie beschrijft de belangrijkste punten van het beleid tot 2040 en is zelfbindend voor de gemeente. Dwz dat de gemeente zich moet inspannen om de omgevingsvisie te realiseren. Afgelopen dinsdag 17 september 2024 stond de omgevingsvisie op de raadsagenda maar 6 van 8 partijen wilden deze niet behandelen. Combinatie95 was het daar niet mee eens en wel om de volgende redenen:

Aan deze omgevingsvisie is jaren gewerkt en deze raad èn onze inwoners hebben ruimschoots de kans gehad om er input voor aan te leveren. Nu is één van de argumenten om het van de agenda te halen, dat de tekst te vaag is maar aangezien dit een beleidsstuk op een hoog abstractieniveau is, dan ontkom je daar niet aan. En als je inhoud van de vele amendementen ziet is het toch vooral puntjes op de i zetten. Volgens Combinatie95 gaat uitstel weinig tot niets veranderen.

Het belangrijkste bezwaar is dat men bang is dat deze raad na vaststelling van de omgevingsvisie geen rol meer heeft. Maar bij elk op te stellen programma hoort verplicht een participatietraject. Ook de raad krijgt daarin een rol. Bovendien, wordt het nieuwe omgevingsplan, waarin verschillende onderwerpen vanuit de programma’s gaan landen, wel door de raad vastgesteld.

Formele bevoegdheid tot vaststelling van omgevingsprogramma’s ligt wettelijk bij het college. Maar in een door Combinatie95 voorgestelde motie wilden wij de rol van de raad bij het opstellen en vaststellen van programma’s nader bepalen en vastleggen. Het klopt dat een College een motie naast zich neer kan leggen maar dan heeft men toch wel een probleem met deze raad. Bovendien heeft het College tijdens de “in gesprek avond” al aangegeven de raad te zullen betrekken bij de programma’s. Om het nu dan van de agenda te halen getuigt van weinig vertrouwen en dat is toch vooral voor coalitie Partij Balans wel heel bijzonder. Vertrouwen zij hun eigen wethouders niet?

Tot slot vinden wij het onfatsoenlijk tegenover al onze inwoners die meegewerkt hebben en ook tegenover onze ambtenaren die er jaren hard aan gewerkt hebben. Bovendien hebben 6 van de 8 Boxtelse partijen deelgenomen aan de klankbordgroep omgevingsvisie en als je dan op het laatste moment dit raadsvoorstel van de agenda wil halen dan heb je toch wel zitten slapen.

Over de auteur

administrator